Nyitvatartás: H - P: 8:00 - 16:00

Villás targonca: barát vagy ellenség?

2022.10.04.

Nem titok, miszerint a targoncával kapcsolatos munkahelyi balesetek mindenki számára kedvezőtlen hatással vannak.

Tekintse meg elektromos vonatósegédeinket!

Nem titok, miszerint a targoncával kapcsolatos munkahelyi balesetek mindenki számára kedvezőtlen hatással vannak. Egyrészről az ilyen balesetek komoly és kényes büntetéseket vonnak maga után a munkaadó számára. Másrészről az ilyen incidensek a hátralévő életüket megváltoztató fizikai sérüléseket okozhatnak a munkavállalóknak. A holland Szociális és Foglalkoztatásügyi Minisztérium (SZW) a targoncákkal kapcsolatos: Hogyan kerülhetem el a baleseteket és a károkat publikációja szerint, elsősorban ezeket három tényező okozza. Ezek pedig: a tapasztalt targoncavezetők hiánya; nem elégséges képzésük és a gyalogosok.  Emberi mulasztás, felelőtlen viselkedés, technikai pontatlanságok, a gépek nem megfelelő karbantartása, veszélyes és egészségre káros gázolaj-gőzök csak néhány tényező, melyek a bajt még tovább tetézhetik.

Marc Kuipers, az SZW főfelügyelője szerint, "a biztonság nem csupán a gépeket, hanem a nem biztonságos viselkedéskultúra kiiktatását is jelenti egy munkahelyen." Ez [a nem biztonságos viselkedéskultúra] más okok mellett olyan irányzathoz vezetett, hogy ágazati szinten csökkent, sőt esetleg megszűnt a villás targoncák teljes használata, targoncamentes munkahelyek (FTF- fork truck free) kialakításának reményében. 

A múltban a targoncák, logisztikai rendszerek és alkalmazottak együttesen dolgoztak az árucikkek tárolásán és szállításán gyorsan és hatékonyan. Ám a targoncákkal kapcsolatos balesetek, sérülések és veszteségek növekvő gyakorisága miatt az ágazat szereplői és a hozzájuk hasonló piaci szereplők a gyártókhoz, azok mérnökeihez és logisztikai szakembereihez fordultak targoncamentes munkahelyek kialakításáért. Ámbár ha a targoncák feleslegesek lesznek, mivel fogják a jövőben a nehéz rakományokat emelgetni? Itt jönnek a képbe az elektromos vontatósegédek és a vezető nélküli (AGV) targoncák.

Mi a Novotransz-nál folyamatosan innovatív megoldásokon dolgozunk, melyek biztonságosabb, okosabb és fenntarthatóbb termékeket és munkahelyeket eredményeznek. Az AGV-targoncák és elektromos  vontatósegédekjelentős előnyöket kínálnak ügyfeleinknek. A biztonságot és a targoncák jövőjét illető, korábbi aggályok fényében most már biztosan hiszünk benne, hogy elektromos vontatósegédeink jelentik a megoldást a biztonságosabb, fenntartható és hatékony munkavégzésre.

Biztonságos:

A brit Egészség- és Biztonságügyi főfelügyelő, Jane Carroll szerint: “a dolgozókért felelős személyeknek kell a biztonságos munkamódszereket és munkakörülményeket garantálniuk.” Az SZW publikációja  az elégtelen képzés számlájára írja a legtöbb végzetes targoncás balesetet. A fent vázoltak megoldása érdekében biztosítjuk Önöket, hogy mielőtt egyetlen elektromos vontatósegéd is megérkezne Önökhöz a Movexx-től, egy megfelelően képzett és minősített szakemberünk kezébe veszi az (újra)kiképzést. Ezt azért tesszük, hogy a menedzserek, operátorok és mindenki, aki ismeretséget köthet a vontatósegéddel, megfelelően és biztonságosan kezelhesse eszközeinket. Továbbá az Ön teljes csapata kényelmesen és magabiztosan tudja majd működtetni az új Movexx elektromos vontatósegédet.  Amennyiben további segítségre lenne szüksége, szakembereink állnak rendelkezésére.

Az SWZ adatai szerint a balesetek 50%-a a dolgozók lábait érte. Ezen problémára jelentenek megoldást vezető nélküli (AGV) vontatósegédeink. Először is: az AGV-segédek biztonsági érzékelőkkel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik a precíziós munkavégzést. Az érzékelők és a belső szoftver, melyek együttesen alkotják a vontató beépített biztonsági berendezését, megállítják a gépet, amikor az embereket, akadályokat észlel az útjában. A vontató belső szoftvere ezután újra megtervez egy biztonságos, optimális útvonalat a szállításhoz.

Másodsorban pedig: mivel a vontatóink tolják, húzzák és kissé emelik a rakományt, kisebb eséllyel okoznak lábsérülést a targoncákkal szemben, melyek ráhajthatnak az emberek lábára vagy villájukról magasról lezuhanhat az áru. Az AGV-vontatóink ugyanakkor rendkívül precíz szállítóeszközök, melyek olyan áttekinthetetlen területeken is biztonságosan közlekednek, amelyek kihívást jelentenének a letapasztaltabb targoncavezető számára is. Ezzel kizárható a torlódás, ütközés és az emberek vagy árucikkek sérülése. Ezenfelül pedig hatékonyság, csökkentve a hibák és balesetek esélyét.

Fenntartható:

Az elektromos vontatósegédek kevesebb energiát fogyasztanak, növelik a hatékonyságot és időt takarítanak meg a villás targoncákkal szemben. Egy targonca (folyamatos) működtetéséhez szükséges fizikális és környezeti energia magasabb, mint az elektromos vontatók esetén. Ezt egy dolog eredményezi: az elektromos vontatók több konténert mozgathatnak meg egy úton, mint mondjuk egy targonca, amely oda-vissza jár ugyanazzal a szállítmánnyal. Egy targonca működtetése a vezető részéről jóval nagyobb fizikális energiát igényel, mint egy vontatósegédé.

Vontatóink ergonomikusak, tehát hatékonyan, kényelmesen és a testtel összhangban dolgoznak. A túlzott fizikai igénybevétel nemléte azt jelenti, hogy az operátorok hosszabb ideig használhatják az elektromos vontatókat anélkül, hogy súlyos sérülések, mint carpalis alagút-szindróma, íngyulladás vagy alsó hátfájás alakuljon ki.

Ezenfelül vontatóink teljesen elektromosak és cserélhető akkumulátorral felszereltek. Ez azt jelenti, hogy Ön adott esetben mindössze néhány másodperc alatt kicserélheti és töltőre teheti az akkut. Az újratölthető felitatott üvegszálas (AGM) vagy lítium-akkumulátor magasabb teljesítményt kínál, tehát leállás esetén is nyugodt lehet, hogy elektromos vontatója vagy AGV-je gyorsan folytathatja a munkát.

A targoncák gázolaj-kibocsátásával ellentétben az elektromos vontatók nem jelentenek egészségügyi kockázatot, nem bocsátanak ki gőzt, amely jobb Önnek és környezetének is.  Ezenfelül a vontató ergonomikus kivitele hosszútávon biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi a gép használatát.
A vontató ergonomikus és fenntartható kivitelezése együttesen magasabb hatásfokot eredményez. Az elektromos vontatók használatával dolgozói kevésbé vannak sérülésveszélynek kitéve és a holtidő tartama jelentősen csökken, lehetővé téve ezzel vállakozása számára új magaslatok elérését.

Hatékony:

Tapasztalt vállalkozásként több mint 25 éve a szakmában tudjuk, hogy a karbantartásra, javításokra és üzemanyagköltségekre rámegy egy cég költségvetésének jó része. Ezért is célunk a maximális hatékonyság elérése minimális veszteséggel mind a termékeink, mind pedig a dolgozók szempontjából. Egyszerűen fogalmazva: a hatékonyság a génjeinkben van.

Hatékony gépeink és embereink több ágazatban is bizonyítottak. Például, amikor szállítmányozó ügyfeleinknek segítünk folyamataik korszerűsítésében. Ilyen ügyfeleink hagyományos szállítórendszereket használnak, melyeknek részei a villás targoncák. Ezen folyamat nem csupán a szükségesnél több embert kíván, de se nem ergonomikus, illetve figyelmen kívül hagyja a LEAN-folyamatokat — ilyen esetekben gyakorta természetes velejárója a sérült dolgozó.

Ezen problémára a mi megoldásunk (és az SZW-jére ugyanígy - targoncák és gyalogosok alkalmatlansága a munkaterületen) az elektromos vontatók és AGV-k kombinációja. Elektromos vontatóink és AGV-ink a targoncákkal szemben biztonságos zónákat teremtenek (targonca- és gyalogosmentes zóna) a gyalogos és targoncás részlegek között. Elektromos vontatósegédek és AGV-k használatával a raktárakban optimalizálható a munkaerő, növelhető a munkások biztonsága és produktivitása. 

A megfelelő eszközök és a kiképzett munkaerő fontos előfeltételei a munkahelyi biztonsági előírások betartásának és egy olyan munkahelyi légkör megteremtésének is, amely erősíti a munkavállaló és munkaadó kompetenciáit.  Amennyiben Önt is érdekli, milyen szerepet játszanak az elektromos vontatósegédek és AGV-k a munkahelyi balesetek és károk megelőzésében, keressen minket bizalommal!

Tekintse meg elektromos vonatósegédeinket!